United Nations High Commissioner for Refugees

©

Βραβείο Προσφύγων Νάνσεν

Το Βραβείο Προσφύγων Νάνσεν, παλαιότερα γνωστό ως Μετάλλιο Νάνσεν, πήρε το όνομά του από το Νορβηγό εξερευνητή της Αρκτικής Φρίντγιοφ Νάνσεν, τον οποίο η Κοινωνία των Εθνών, πρόδρομος του ΟΗΕ, διόρισε το 1921 ως τον πρώτο Ύπατο Αρμοστή για τους Πρόσφυγες.Το βραβείο, το οποίο αποτελείται από ένα αναμνηστικό μετάλλιο και ένα χρηματικό έπαθλο 100.000 δολαρίων, απονέμεται κάθε χρόνο σε ένα άτομο ή οργανισμό για το εξαιρετικό έργο τους για τους πρόσφυγες.

Γεννημένος το 1861, ο Νάνσεν ήταν επιστήμονας, διπλωμάτης, πολιτική προσωπικότητα και ανθρωπιστής που τον διέκρινε η βαθιά συμπόνια για τους συνανθρώπους του. Αγαπώντας τη μάθηση, ο Νάνσεν πρώτευσε στον τομέα των εφαρμοσμένων επιστημών, με δράση που εκτεινόταν στους τομείς της ζωολογίας, της θαλάσσιας βιολογίας, της ωκεανογραφίας, της γεωολογίας, της ανθρωπολογίας και της κοινωνιολογίας. Η φήμη του εξαπλώθηκε ήδη από τα είκοσι του χρόνια όταν διέσχισε τη Γροιλανδία με σκι το 1889.

Ωστόσο, ο Νάνσεν είναι περισσότερο γνωστός χάρη στο πρωτοπόρο έργο του για τους πρόσφυγες. Μετά το τέλος του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, η Κοινωνία των Εθνών ζήτησε από το Νάνσεν το 1920 να οργανώσει τον επαναπατρισμό περίπου 450.000 αιχμαλώτων πολέμου. Ο Νάνσεν το πέτυχε εξασφαλίζοντας τη στήριξη κυβερνήσεων και εθελοντικών οργανώσεων.

Ο Νάνσεν, ως χαρισματικός ηγέτης, διορίστηκε πρώτος Ύπατος Αρμοστής για τους Πρόσφυγες το 1921, ένα αξίωμα που δημιουργήθηκε ειδικά από την Κοινωνία των Εθνών. Αμέσως ανέλαβε το υπέρογκο καθήκον να βοηθήσει εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες να επιβιώσουν, να αποκτήσουν νόμιμο καθεστώς και να γίνουν οικονομικά ανεξάρτητοι. Δημιούργησε επίσης το «διαβατήριο Νάνσεν» για τους ανιθαγενείς πρόσφυγες που είχε υπό την προστασία του, το οποίο επικυρώθηκε στη συνέχεια από 52 χώρες.

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και ένας αριθμός κυβερνήσεων ζήτησαν από το Νάνσεν να οργανώσει ένα πρόγραμμα περίθαλψης για τα εκατομμύρια θύματα τoυ Ρωσικού Λιμού το 1921-1922. Το 1922, κέρδισε το Νόμπελ Ειρήνης. Ο Νάνσεν συμμετείχε επίσης στις διαπραγματεύσεις που οδήγησαν το 1923 στη Συνθήκη της Λωζάνης μεταξύ της ελληνικής και της τουρκικής κυβέρνησης, ενώ αργότερα προσπάθησε να συμβάλει στην εξεύρεση λύσης στην αρμένικη κρίση. Πέθανε το 1930.

Επιθυμώντας να προωθήσει το ευρύτερο ενδιαφέρον για το προσφυγικό ζήτημα και να κρατήσει ζωντανό το ανθρωπιστικό πνεύμα του Νάνσεν, ο πρώτος Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Γκέριντ Βαν Χόιβεν Γκέντχαρτ, ίδρυσε το Βραβείο Προσφύγων Νάνσεν το 1954. Το βραβείο απονέμεται κάθε χρόνο σε ένα άτομο ή οργανισμό για το εξαιρετικό έργο τους για τους πρόσφυγες. Σκοπός του Βραβείου Προσφύγων Νάνσεν είναι να επιστήσει την προσοχή στις δοκιμασίες που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες και να ενθαρρύνει τη διεθνή βοήθεια και συνεργασία για το σκοπό αυτό.

Η δασκάλα Aqeela Asifi, πρόσφυγας από το Αφγανιστάν, είναι η φετινή νικήτρια του Βραβείου Προσφύγων Νάνσεν της Υ.Α.

15 September 2015

© UNHCR/S. Rich

Η δασκάλα Aqeela Asifi, πρόσφυγας από το Αφγανιστάν, η οποία έχει αφιερώσει τη ζωή της για να δώσει την ευκαιρία στην εκπαίδευση στα κορίτσια - πρόσφυγες στο Πακιστάν, είναι η φετινή νικήτρια του Βραβείου Προσφύγων Νάνσεν της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.).

» Περισσότερα...

Το Δίκτυο για τα Δικαιώματα των Γυναικών της Κολομβίας κερδίζει το κορυφαίο βραβείο Προσφύγων παγκοσμίως

12 September 2014

© UNHCR/L.Zanetti

Ο νικητής του Βραβείου Προσφύγων Νάνσεν της Υ.Α. για το 2014 είναι η ομάδα για τα δικαιώματα των Κολομβιανών γυναικών, Red Mariposas de Alas Nuevas Construyendo Futuro – ή Πεταλούδες με Νέα Φτερά που Χτίζουν το Μέλλον (Πεταλούδες), τα μέλη της οποίας διακινδυνεύουν τη ζωή τους για να βοηθήσουν γυναίκες που έχουν επιζήσει από αναγκαστικό εκτοπισμό και σεξουαλική κακοποίηση.

» Περισσότερα...

Βραβείο Νάνσεν 2013

Μια χαρισματική μοναχή από το Κονγκό κερδίζει την υψηλότερη τιμητική διάκριση της Υ.Α.  17 September 2013

© UNHCR/ B. Sokol

Μια χαρισματική μοναχή από το Κονγκό κερδίζει την υψηλότερη τιμητική διάκριση της Υ.Α.

» Περισσότερα...

Βραβείο Νάνσεν 2012

18 September 2012

© UNHCR / F.Juez

Η Σομαλή ακτιβίστρια «Μαμά» Hawa κερδίζει το Βραβείο Προσφύγων Νάνσεν για το 2012

» Περισσότερα...

URL: www.unhcr.org.cy/el/ekdiloseis/brabeio-nansen.html
copyright © 2001-2018 UNHCR - all rights reserved.