United Nations High Commissioner for Refugees

Τελευταία Νέα

Μνημόνιο Συνεργασίας Μεταξύ Ύπατης Αρμοστείας και Πανεπιστημίου Λευκωσίας

20 June 2017

© UNIC

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας με σκοπό την παροχή βοήθειας προς τους πρόσφυγες τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό. Το Μνημόνιο το οποίο υπογράφηκε σήμερα επ΄ ευκαιρίας της Παγκόσμιας Μέρας Προσφύγων, στοχεύει στη δέσμευση των δύο ιδρυμάτων σε από κοινού δραστηριότητες με σκοπό την παροχή επιπρόσθετων εκπαιδευτικών ευκαιριών για τους πρόσφυγες, καθώς επίσης και στην εκπαίδευση των φοιτητών του Πανεπιστημίου και των μελλοντικών ηγετών, στο διεθνές δίκαιο και πρακτικές για τους πρόσφυγες.

» Περισσότερα...

Δήλωση του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Filippo Grandi για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων

20 June 2017

© UNHCR

Στις 20 Ιουνίου, την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, τιμάμε την αντοχή και το σθένος περισσότερων από 65 εκατομμυρίων ανθρώπων που αναγκάστηκαν να διαφύγουν από τον πόλεμο, τις διώξεις και τη βία. Είναι όμως και η κατάλληλη στιγμή για να αναγνωρίσουμε εκείνες τις κοινότητες και τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο που υποδέχονται τους πρόσφυγες και τους εσωτερικά εκτοπισμένους προσφέροντάς τους ασφάλεια και καλωσορίζοντάς τους στα σχολεία τους, τους χώρους εργασίας τους και την κοινωνία τους.

» Περισσότερα...

Ο πόλεμος, η βία και οι διώξεις οδηγούν σε άνευ προηγουμένου αύξηση του εκτοπισμού

19 June 2017

© UNHCR/Andrew McConnell

Ο πόλεμος, η βία και οι διώξεις παγκοσμίως αναγκάζουν περισσότερους ανθρώπους από ποτέ να εκτοπιστούν από τις εστίες τους, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύει σήμερα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.).

» Περισσότερα...

Η παροχή υποτροφιών από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας δίνει ελπίδα σε νεαρούς πρόσφυγες

16 June 2017

© UNHCR Cyprus

Σήμερα, πάνω από 65 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως έχουν ξεριζωθεί από τον πόλεμο και τις διώξεις, εκ των οποίων τα 21 εκατομμύρια είναι πρόσφυγες και περισσότεροι από τους μισούς είναι παιδιά. Σύμφωνα με παγκόσμια έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας, μόνο το 50% έχει πρόσβαση στην δημοτική εκπαίδευση, το 22% στην δευτεροβάθμια και μόλις 1% στην τριτοβάθμια. 

» Περισσότερα...

Αστέρες του ποδοσφαίρου ξεκινούν εκστρατεία για να βοηθήσουν τους πρόσφυγες

13 June 2017

© UNHCR/Ivor Prickett/Yorgos Kyvernitis/FCB

Βαρκελώνη, Ισπανία - Οι αστέρες του ποδοσφαίρου Lionel Messi και Neymar Junior εγκαινίασαν σήμερα μια παγκόσμια εκστρατεία που στόχο έχει να διασφαλίσει ότι εκατομμύρια πρόσφυγες θα έχουν ένα ασφαλές μέρος για να μείνουν, πρόσβαση στην εκπαίδευση και τη δυνατότητα να παρέχουν τα προς το ζην στην οικογένειά τους.

» Περισσότερα...

Οικογένεια προσφύγων από το Νότιο Σουδάν χάνει την ελπίδα για μια αξιοπρεπή ζωή στην Κύπρο

07 June 2017

© UNHCR/David Azia

Συνεχίζουμε σήμερα με την τέταρτή μας ιστορία. Πρόκειται για μια 57χρονη μητέρα και τους δίδυμους γιους της που εγκατέλειψαν το Νότιο Σουδάν για να βρουν ασφάλεια από τον πόλεμο και τις διώξεις. Η οικογένεια αιτήθηκε άσυλο στην Κύπρο, αλλά ένα χρόνο μετά έχασαν κάθε ελπίδα ότι η Κύπρος θα μπορούσε να γίνει η δεύτερή τους πατρίδα.

» Περισσότερα...

H ΥΑ χαιρετίζει απόφαση Βρετανικού Δικαστηρίου για τους πρόσφυγες που διαμένουν στις Αγγλικές Βάσεις στην Κύπρο

29 May 2017

©UNHCR Cyprus

Καλωσορίζουμε απόφαση του Εφετείου του Ηνωμένου Βασιλείου η οποία συμπεραίνει ότι η Σύμβαση του 1951 για τους Πρόσφυγες έχει εφαρμογή στη Βρετανική Κυρίαρχη Βάση (SBA) στη Δεκέλεια της Κύπρου.

» Περισσότερα...

Λάουρα *, επιστήμονας και τραγουδοποιός

24 May 2017

© UNHCR Cyprus

Συνεχίζουμε σήμερα με την τρίτη μας ιστορία. Μια νεαρής γυναίκας από το Καμερούν που ζει μόνη της στην Κύπρο αφού κατέφυγε στο νησί για ν'αποφύγει εξαναγκαστικό γάμο.  Ο φόβος και η ανασφάλεια καθώς και οι υποτυπώδεις συνθήκες διαβίωσης στα υποστατικά που κατά κανόνα διαμένουν αιτητές ασύλου αναδεικνύονται, μεταξύ άλλων, στη σημερινή μας ιστορία. 

» Περισσότερα...

Η ζωή αιτητών ασύλου στην Κύπρο - Celine *, μητέρα και μοδίστρα

16 May 2017

© UNHCR Cyprus

Ξεκινήσαμε την προηγούμενη εβδομάδα μια σειρά ιστοριών (http://bit.ly/2rimizX) που παρουσιάζουν την πραγματικότητα της καθημερινής ζωής ορισμένων αιτητών ασύλου, θέτοντας ερωτήματα όπως: Πώς είναι να είσαι αιτητής ασύλου στην Κύπρο; Πώς ζουν αυτοί οι άνθρωποι; 

Σήμερα συνεχίζουμε με τη δεύτερη ιστορία: Celine *, μητέρα και μοδίστρα.

Εν τω μεταξύ, η Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων στην τελευταία της έκθεση για την Κύπρο, που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή 12 Μαΐου, κατέγραψε τις ανησυχίες της για την κατάσταση των αιτούντων άσυλο στην Κύπρο και προέβη σε συστάσεις. 

» Περισσότερα...

URL: www.unhcr.org.cy/el/nea.html
copyright © 2001-2017 UNHCR - all rights reserved.