United Nations High Commissioner for Refugees
  • Μέγεθος Κειμένου  Normal size text Increase text size by 10% Increase text size by 20% Increase text size by 30%
  • Εκτύπωση Εκτύπωση
  • Στείλτε το με e-mail Στείλτε το με e-mail
E-mail παραλήπτη *
Το Όνομα σας *
Το e-mail σας *
Μήνυμα
Τα απαιτούμενα πεδία σημειώνονται με *. Οι πληροφορίες που εισάγονται δεν θα χρησιμοποιηθούν για την αποστολή διαφημιστικών η άλλων e-mail, χωρίς προηγούμενη έγκρισή σας, ούτε θα δοθούν σε τρίτους.

Η Ύπατη Αρμοστεία και το Λύκειο ΚΑΣΑ ενώνουν τις δυνάμεις τους για την εκπαίδευση των προσφύγων

14 March 2018

© UNHCR Cyprus
Ο κ. Γιάννης Σαβεριάδης, διευθυντής του KASA High School, και ο κ. Damtew Dessalegne, Αντιπρόσωπος της ΄Υπατης Αρμοστείας στην Κύπρο, υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας στις 8 Μαρτίου, στο γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας στη Λευκωσία.

 

Το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) στην Κύπρο και το Λύκειο ΚΑΣΑ (KASA High School) υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας για να εργαστούν από κοινού για την προστασία των παιδιών προσφύγων στην Κυπριακή Δημοκρατία μέσω προγραμμάτων που θα στηρίξουν την πρόσβασή τους σε ποιοτική εκπαίδευση και ανάπτυξη δεξιοτήτων. Η συμφωνία, που υπεγράφη την Πέμπτη 8 Μαρτίου, επιβεβαιώνει τη σημασία της εκπαίδευσης ως στοιχειώδες ανθρώπινο δικαίωμα το οποίο θα οδηγήσει στην ενδυνάμωση των παιδιών προσφύγων να γίνουν αυτάρκεις.

Για το KASA High School, το οποίο λειτουργεί πάνω από 56 χρόνια, η υποστήριξη των προσφύγων έρχεται ως φυσικό επακόλουθο της προσφυγοποίησης που βίωσε μέσα στην ίδιά του τη χώρα ο ιδρυτής του σχολείου και η οικογένειά του. "Πιστεύω ότι το εξαιρετικό θάρρος που επιδεικνύουν οι πρόσφυγες στην αναζήτηση ενός καλύτερου μέλλοντος θα αποτελέσει τεράστια έμπνευση για το σχολείο μας, τόσο για μαθητές όσο και για τους καθηγητές, και είμαι βέβαιος ότι και αυτοί θα έχουν πολλά να μας διδάξουν," ανέφερε ο κ. Γιάννης Σαβεριάδης, διευθυντής του KASA High School.

"Για την Ύπατη Αρμοστεία, η εκπαίδευση διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στην προστασία των προσφύγων και στην αναζήτηση μόνιμων λύσεων για τους πρόσφυγες, " δήλωσε ο κ. Damtew Dessalegne, Αντιπρόσωπος της ΄Υπατης Αρμοστείας στην Κύπρο. "Ως εκ τούτου, καλωσορίζω θερμά την προθυμία και την ετοιμότητα του KASA High School να υποστηρίξει ενεργά την εκπαίδευση των προσφύγων σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία. Τέτοιες συνεργασίες είναι απαραίτητες, ιδιαίτερα στην παρούσα περίοδο κατά την οποία βρισκόμαστε αντιμέτωποι με πολλές και πολύπλοκες προκλήσεις, που συνοδεύουν τους πρόσφυγες στην αναζήτηση προστασίας και βιώσιμων λύσεων και ειδικότερα στο θέμα της εκπαίδευσης νεαρών προσφύγων ".

Στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας, το KASA High School θα προσφέρει - από το σχολικό έτος 2018-19 - θέσεις για πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο που επιθυμούν να αποκτήσουν απολυτήριο γυμνασίου. Τα ενδιαφερόμενα άτομα ηλικίας 16 ετών και άνω με καλή γνώση της αγγλικής γλώσσας μπορούν να υποβάλουν αίτηση και, εφόσον επιλεγούν – κατόπιν εξέτασης και συνέντευξης - να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα, διάρκειας τουλάχιστον τριών ετών.

Το Μνημόνιο Συνεργασίας καλύπτει και άλλους τομείς δραστηριοτήτων, όπως δράσεις ενημέρωσης κι ευαισθητοποίησης του κοινού με στόχο την καλλιέργεια θετικής στάσης και σεβασμού απέναντι στους πρόσφυγες και άλλους που χρήζουν προστασίας, την παροχή από πλευράς Ύπατης Αρμοστείας εμπειρογνωμοσύνης προκειμένου να βελτιωθούν οι προοπτικές ένταξης των παιδιών προσφύγων που φοιτούν στο KASA High School,  καθώς και πρόγραμμα πρακτικής άσκησης της Ύπατης Αρμοστείας για απόφοιτους.

Η Ύπατη Αρμοστεία υπέγραψε πέρυσι παρόμοιο Μνημόνιο Συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. "Καλούμε και άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα να ακολουθήσουν αυτά τα παραδείγματα και να συμβάλουν στην παροχή ποιοτικής εκπαίδευσης στους πρόσφυγες," ανέφερε ο κ. Dessalegne. "Η συμμετοχή σε προγράμματα πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας, τριτοβάθμιας και άλλης εκπαίδευσης μπορεί να ενισχύσει την κοινωνική συνοχή, να καλύψει ψυχολογικές ανάγκες και να δώσει μια αίσθηση σκοπού, κανονικότητας και συνέχειας σε κατά τα άλλα ασταθή περιβάλλοντα".

« Επιστροφή

URL: www.unhcr.org.cy/el/nea.html
copyright © 2001-2018 UNHCR - all rights reserved.