United Nations High Commissioner for Refugees
  • Μέγεθος Κειμένου  Normal size text Increase text size by 10% Increase text size by 20% Increase text size by 30%
  • Εκτύπωση Εκτύπωση
  • Στείλτε το με e-mail Στείλτε το με e-mail
E-mail παραλήπτη *
Το Όνομα σας *
Το e-mail σας *
Μήνυμα
Τα απαιτούμενα πεδία σημειώνονται με *. Οι πληροφορίες που εισάγονται δεν θα χρησιμοποιηθούν για την αποστολή διαφημιστικών η άλλων e-mail, χωρίς προηγούμενη έγκρισή σας, ούτε θα δοθούν σε τρίτους.

Σύρος φοιτητής αρχιτεκτονικής ονειρεύεται να ξανακτίσει την πατρίδα του

03 November 2017

© Ahmad Yassen
Ο Μοχάμαντ στη Λευκωσία, Κύπρος

Η πανεπιστημιακή εκπαίδευση για νεαρούς πρόσφυγες παραμένει μακρινό όνειρο, παρά τις μεγάλες βελτιώσεις στον συνολικό αριθμό αυτών που φοιτούν χάρη στις επενδύσεις σε υποτροφίες και άλλα προγράμματα. Σύμφωνα με  τελευταία έκθεση της UNHCR για την εκπαίδευση των προσφύγων, μόνο το 1% του παγκόσμιου προσφυγικού πληθυσμού καταφέρνει να εγγραφεί σε πανεπιστήμιο, ενώ σε όλο τον κόσμο, η φοίτηση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αγγίζει το 36%.

Ο Μοχάμαντ, 28 χρονών, πρόσφυγας από τη Συρία, ανήκει σε αυτό το 1%. Απόφοιτος αρχιτεκτονικής από πανεπιστήμιο στη Λευκωσία προσβλέπει στις μεταπτυχιακές του σπουδές. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες τον συνάντησε το περασμένο καλοκαίρι στη Λευκωσία ενώ ανέμενε απάντηση στην αίτησή του για έκδοση φοιτητικής βίζας για τη Γερμανία. Με αληθινό πάθος για την αρχιτεκτονική, είχε ήδη κάνει αίτηση και έγινε δεκτός από το Πανεπιστήμιο Bauhaus Weimar για  μεταπτυχιακό στον τομέα της αρχιτεκτονικής και ΜΜΕ.

Σήμερα ζει στη Λευκωσία με καθεστώς συμπληρωματικής προστασίας. Φύσει επινοητικός και δραστήριος, ο Μοχάμεντ εργάζεται ως μεταφραστής με μερική απασχόληση στην Υπηρεσία Ασύλου μέχρι να εκδοθεί η βίζα για τη Γερμανία. Τον ελεύθερο του χρόνο μελετά καινούργια προγράμματα αρχιτεκτονικής και βελτιώνει τις γνώσεις του στα Γερμανικά. Κατέχει τις βασικές γνώσεις αφού έχει ήδη παρακολουθήσει διάφορα διαδικτυακά προγράμματα για την εκμάθηση της Γερμανικής γλώσσας.

Ο Μοχάμαντ ήρθε στην Κύπρο πριν από εννέα χρόνια με υποτροφία για να σπουδάσει αρχιτεκτονική σε πανεπιστήμιο στο κατεχόμενο βόρειο τμήμα της Λευκωσίας. "Τότε, ο πόλεμος στη χώρα μου δεν είχε ξεκινήσει, αλλά όταν βρήκα αυτή την ευκαιρία για σπουδές με υποτροφία στο εξωτερικό δεν δίστασα να την αρπάξω. Πάντα μ’ενέπνεε να ζήσω και σε άλλες χώρες και να γνωρίσω καινούργιους πολιτισμούς και συνήθειες," εξηγεί.

Μπορεί ο στόχος του να είναι η διεθνής σταδιοδρομία και ζωή, όμως ο Mοχάμαντ νοσταλγεί τη Συρία που ήξερε πριν από τον πόλεμο και για τους αγαπημένους του που άφησε πίσω. "Είναι πολύ λυπηρό να βλέπεις τη χώρα σου σ’αυτή την κατάσταση ... ύστερα από τόσα χρόνια πολέμου υπήρξαν τόσα πολλά δεινά, χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους κι εκατομμύρια έχουν γίνει πρόσφυγες. Οι μεγαλύτερες πόλεις έχουν εξαφανιστεί από τον χάρτη, πόλεις που κάποτε άκμαζαν όπως το Χαλέπι, το Χομς ... Εύχομαι κι ελπίζω ότι η οικογένειά μου θα παραμείνει ασφαλής. Όταν άρχισε ο πόλεμος, προσπάθησα να φέρω τον αδελφό μου στην Κύπρο, αλλά αυτό δεν κατέστη  δυνατό και τώρα ο αδελφός μου δεν μπορεί πλέον να βγει από τη χώρα. Η οικογένειά μου δεν θέλει να ανησυχώ και με καθησυχάζουν ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο άσχημα, » λέει ο Μοχάμαντ με νοσταλγικό χαμόγελο.

Μπορεί η ειρήνη στη Συρία να φαντάζει μακρινό όνειρο, ωστόσο ο Μοχάμαντ δεν παραιτείται από την ελπίδα και όταν τελιώσει ο πόλεμος σκοπεύει να πάει πίσω και να εφαρμόσει τις δεξιότητες που έχει αποκτήσει στην ανοικοδόμηση της Συρίας: «Βρίσκεται στο μυαλό μου, ναι, όταν τελειώσει ο πόλεμος θέλω να πάω πίσω και να βοηθήσω να ξαναχτιστεί η χώρα μου," ομολογεί.

Πριν από λίγες μέρες, ο Μοχάμαντ επικοινώνησε μαζί μας για να μοιραστεί τα καλά του νέα: μόλις πληροφορήθηκε ότι η αίτησή του για έκδοση φοιτητικής βίζας εγκρίθηκε και την επόμενη εβδομάδα μεταβαίνει στη Γερμανία για να κυνηγήσει το όνειρό του. "Δεν μπορώ να περιγράψω πόσο ενθουσιασμένος και ευτυχής νιώθω. Ήμουν πραγαματικά έτοιμος να βάλω τα κλάματα από τη χαρά μου όταν μ’ενημέρωσαν [από την Πρεσβεία]. "

Η Γερμανία μπορεί να είναι η επόμενη στάση στο ταξίδι της ζωής του Μοχάμαντ, αλλά η Κύπρος θα παραμείνει πάντα στην καρδιά του: "Λατρεύω την Κύπρο. Έχω πάει σε τόσα όμορφα μέρη σε αυτό το νησί, έχω κάνει φίλους ζωής εδώ και είμαι πραγματικά ευγνώμων σε όλους εκείνους τους ανθρώπους και τις οργανώσεις που με υποστήριξαν από τότε που ήρθα στην Κύπρο."

Το μεταπτυχιακό πρόγραμμα που πρόκειται να παρακολουθήσει ο Mοχάμαντ άρχισε πριν από ένα μήνα, αλλά αυτό δεν τον ανησυχεί: «Θα καλύψω την ύλη, είμαι βέβαιος,» αναφέρει. Και όλες οι πιθανότητες για να πετύχει είναι υπέρ του.

« Επιστροφή

URL: www.unhcr.org.cy/el/nea.html
copyright © 2001-2018 UNHCR - all rights reserved.