United Nations High Commissioner for Refugees

Συρία - Επείγον

© UNHCR/B.Diab

Ο ΟΗΕ προχωρά στη μεγαλύτερη έκκληση για ανθρωπιστική βοήθεια – φόβοι για εμβάθυνση της κρίσης στη Συρία

16 December 2013

©

Γενεύη, 16 Δεκεμβρίου - Αντιμέτωπες με την προοπτική επιδείνωσης της κατάστασης στη Συρία και συνέχισης της εκροής προσφύγων το 2014, υπηρεσίες του ΟΗΕ προέβησαν τη Δευτέρα σε έκκληση προς τους δωρητές για χρηματοδότηση ύψους 6,5 δισ. δολαρίων. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσό που έχει ζητηθεί ποτέ για μια ανθρωπιστική κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

» Περισσότερα...

Η Υ.Α. και οι εταίροι της επιταχύνουν τη λήψη μέτρων για να βοηθήσουν τους πρόσφυγες εν μέσω έντονη χειμερινής καταιγίδας

12 December 2013

©

Βηρυτός, Λίβανος, 12 Δεκεμβρίου – Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) επιταχύνει τη λήψη μέτρων για να προστατεύσει τους εκατοντάδες χιλιάδες Σύρους πρόσφυγες στο Λίβανο, συμπεριλαμβανομένων 120.000 που ζουν σε πρόχειρες σκηνές, καθώς αντιμετωπίζουν μια ξαφνική, έντονη χειμερινή καταιγίδα στην περιοχή

» Περισσότερα...

Δήλωση της Ειδικής Απεσταλμένης της Υ.Α. Angelina Jolie για τη συμπλήρωση 1.000 ημερών από την έναρξη της σύγκρουσης στη Συρία

11 December 2013

©

Δεν έχουν ειπωθεί ακόμη όλα όσα συνέβησαν σε αυτό το διάστημα, καθώς σε μεγάλο τμήμα της χώρας είναι δύσκολη η πρόσβαση για τους εργαζόμενους σε ανθρωπιστικές οργανώσεις και τους δημοσιογράφους, ενώ 250.000 άνθρωποι έχουν εγκλωβιστεί σε περιοχές που βρίσκονται υπό πολιορκία. Ωστόσο, γνωρίζουμε ότι πάνω από 100.000 Σύροι έχουν χάσει τη ζωή τους. Αυτό ισοδυναμεί με τουλάχιστον 100 θανάτους κάθε μία από αυτές τις 1.000 ημέρες. Στο μέλλον, θα νιώθουμε ντροπή για αυτή την περίοδο και θα μας στοιχειώνει η συλλογική αποτυχία μας να εμποδίσουμε αυτές τις δολοφονίες αθώων.

» Περισσότερα...

Στρατολόγηση παιδιών, παιδική εργασία, διακρίσεις και μοναξιά - Η κρίση και τα παιδιά πρόσφυγες από τη Συρία

29 November 2013

©

Έρευνα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) για τα παιδιά πρόσφυγες από τη Συρία που ζουν στο Λίβανο και την Ιορδανία διαπίστωσε ότι υφίστανται εκτεταμένη ψυχολογική πίεση, ότι πολλά από αυτά ζουν μόνα ή χωρισμένα από τους γονείς τους,  τα περισσότερα δεν λαμβάνουν εκπαίδευση και πολλά εργάζονται παράνομα.

» Περισσότερα...

Χιλιάδες άνθρωποι αψηφούν το ψύχος για να γλιτώσουν από τη σύγκρουση στη Συρία και να φτάσουν στο Λίβανο

20 November 2013

©

Arsal, Λίβανος, 19 Νοεμβρίου (Υ.Α.) – Ο Μοχάμεντ, ένας οικοδόμος από την

πόλη Χομς της δυτικής Συρίας, είχε αναγκαστεί να εγκαταλείψει το σπίτι

του έξι φορές από την έναρξη της κρίσης στη χώρα το Μάρτιο του 2011.

Μέχρι πρόσφατα, είχε καταφέρει να παραμείνει εντός των συνόρων της

πατρίδας του.

» Περισσότερα...

Η Υ.Α. διανέμει βοήθεια σε ολόκληρη τη Συρία ενόψει του χειμώνα

22 October 2013

©

ΔΑΜΑΣΚΟΣ, Συρία, 22 Οκτωβρίου 2013 - Παρόλο που η σύγκρουση στη Συρία έχει περιπλέξει τις προσπάθειες αντιμετώπισης των ανθρωπιστικών αναγκών στη χώρα, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) συνεχίζει να διανέμει βοήθεια σε ορισμένες από τις πιο επικίνδυνες και δυσπρόσιτες πόλεις της χώρας.

» Περισσότερα...

Η Υ.Α. διανέμει βοήθεια σε ολόκληρη τη Συρία ενόψει του χειμώνα

22 October 2013

©

ΔΑΜΑΣΚΟΣ, Συρία, 22 Οκτωβρίου 2013 - Παρόλο που η σύγκρουση στη Συρία έχει περιπλέξει τις προσπάθειες αντιμετώπισης των ανθρωπιστικών αναγκών στη χώρα, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) συνεχίζει να διανέμει βοήθεια σε ορισμένες από τις πιο επικίνδυνες και δυσπρόσιτες πόλεις της χώρας.

» Περισσότερα...

Η Υ.Α. κάνει έκκληση στα κράτη να κρατούν τα σύνορά τους ανοιχτά για τους Σύρους πρόσφυγες

18 October 2013

©

Καθώς αυξάνεται ο αριθμός των Σύρων που αναζητούν ασφάλεια στην Ευρώπη, η Υ.Α. εκφράζει την ανησυχία της για τις σοβαρές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν κατά την πορεία τους και στα σύνορα. Σε αυτές περιλαμβάνονται οι συγκλονιστικές περιπτώσεις πνιγμού στη θάλασσα εκατοντάδων Σύρων, καθώς και περιστατικά όπου οι Σύροι συναντούν επικίνδυνα εμπόδια στο ταξίδι τους.

» Περισσότερα...

Συμφωνία για αύξηση της διεθνούς στήριξης σε χώρες που φιλοξενούν Σύρους πρόσφυγες, κατά τη διάρκεια διάσκεψης στη Γενεύη

01 October 2013

©

ΓΕΝΕΥΗ, 1 Oκτωβρίου (Υ.Α.) -  Ολοκληρώθηκε σήμερα στη Γενεύη μια υψηλού

επιπέδου διάσκεψη σχετικά με την ανθρωπιστική κρίση που δημιούργησε η

σύγκρουση στη Συρία, η οποία διαρκεί περισσότερα από δυόμισι χρόνια. 

Θέμα της διάσκεψης ήταν η λήψη επείγουσας διεθνούς δράσης για την

άμβλυνση των οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων της σύγκρουσης στις

γειτονικές χώρες, που χειμάζονται υπό το βάρος των προσφύγων από τη

Συρία, οι οποίοι υπερβαίνουν τα δύο εκατομμύρια.

» Περισσότερα...

Η UNIQLO δωρίζει 1 εκατ. δολάρια για την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στη Συρία

20 September 2013

©

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) καλωσορίζει σήμερα

τη δωρεά του 1 εκατομμυρίου δολαρίων στην οποία προέβη η κορυφαία

ιαπωνική αλυσίδα λιανικής πώλησης ενδυμάτων, UNIQLO, για την κάλυψη

ανθρωπιστικών αναγκών στο πλαίσιο της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης που

επικρατεί στη Συρία.

» Περισσότερα...

Όλο και περισσότεροι Σύροι καταφθάνουν στη νότια Ιταλία

13 September 2013

©

ΓΕΝΕΥΗ, 13 Σεπτεμβρίου (Υ.Α.) - Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι ο αριθμός των Σύρων που διακινδυνεύουν τα επικίνδυνα και παράτυπα ταξίδια μέσω θαλάσσης για να φτάσουν στη νότια Ιταλία έχει αυξηθεί δραματικά τις τελευταίες εβδομάδες. 

» Περισσότερα...

Ύπατη Αρμοστεία: Δύο εκατομμύρια οι Σύροι πρόσφυγες

03 September 2013

©

Γενεύη, 03.09.2013 (UNHCR)-Ο

αριθμός των Σύρων προσφύγων ξεπέρασε σήμερα το όριο των δύο

εκατομμυρίων, χωρίς να διαφαίνεται τερματισμός στην τραγική φυγή τους

από τη χώρα. Ο πόλεμος ήδη διανύει το τρίτο έτος του και η Συρία

αιμορραγεί άνδρες, γυναίκες και παιδιά, οι οποίοι συχνά διασχίζουν τα

σύνορα σχεδόν μόνο με τα ρούχα που φορούν.

» Περισσότερα...

Οι επικεφαλής της Υ.Α. και του WFP εξαίρουν την πολιτική των ανοικτών συνόρων για τους Σύρους πρόσφυγες στην περιοχή του Κουρδιστάν

30 August 2013

©

Ερμπίλ, Ιράκ, 29.08.2013 (UNHCR) - Καθώς συνεχίζεται η φυγή Σύρων προς την περιοχή του Κουρδιστάν στο Ιράκ, οι επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) και του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (WFP) επαίνεσαν την τοπική κυβέρνηση για τη φιλοξενία σχεδόν 200.000 ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων 47.000 που κατέφθασαν τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

» Περισσότερα...

Οι επικεφαλής της Υ.Α. και του WFP επισκέφθηκαν το Ιράκ κι εξέφρασαν την ευγνωμοσύνη τους για τη φιλοξενία χιλιάδων Σύρων προσφύγων

28 August 2013

©

Βαγδάτη, 27 Αυγούστου(Υ.Α.)- Οι επικεφαλής των υπηρεσιών του ΟΗΕ που είναι αρμόδιες για την προστασία των προσφύγων και την παροχή επισιτιστικής βοήθειας επισκέφθηκαν την ιρακινή πρωτεύουσα στις 27 Αυγούστου, εν μέσω της αυξανόμενης φυγής Σύρων προς την περιοχή του Κουρδιστάν στο Ιράκ.

» Περισσότερα...

Ένα εκατομμύριο παιδιά έχουν γίνει πρόσφυγες από την κρίση στη Συρία

23 August 2013

©

ΓΕΝΕΥΗ, 23 Αυγούστου (Υ.Α.) – Ένα εκατομμύριο παιδιά από τη Συρία έχουν

πλέον καταγραφεί ως πρόσφυγες, αναγκασμένα να εγκαταλείψουν  την πατρίδα

τους λόγω ενός πολέμου που διανύει το τρίτο έτος του, όπως ανακοίνωσαν

τα Ηνωμένα Έθνη την Παρασκευή

» Περισσότερα...

Ο Ύπατος Αρμοστής καλεί την Ευρώπη να κάνει περισσότερα για τους Σύρους αιτούντες άσυλο

19 July 2013

©

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Antonio Guterres, εξέφρασε την ανησυχία του για τα σοβαρά κενά στην προστασία των Σύρων που καταφθάνουν στην Ευρώπη και έκανε έκκληση για μια πιο γενναιόδωρη και συνεπή προσέγγιση απέναντι στους Σύρους που αναζητούν καταφύγιο και άσυλο στην Ευρώπη.

» Περισσότερα...

Ο Ύπατος Αρμοστής προτρέπει τις γειτονικές της Συρίας χώρες να διατηρήσουν ανοιχτή την πρόσβαση στους Σύρους πρόσφυγες

18 July 2013

©

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Antonio Guterres, προέτρεψε την Τρίτη (16/7) τα κράτη να μην περιορίζουν τη διασυνοριακή πρόσβαση στους πρόσφυγες από τη Συρία, ενώ παράλληλα προειδοποίησε ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για τον περιορισμό του τεράστιου κινδύνου διάχυσης της σύγκρουσης και για τη σταθεροποίηση των χωρών που συνορεύουν με τη Συρία.

» Περισσότερα...

H Y.A. εκφράζει την ανησυχία της για τη θέσπιση νέων περιορισμών για τους Σύρους πρόσφυγες στην Αίγυπτο

16 July 2013

©

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) εκφράζει την ανησυχία της σχετικά με αναφορές που έλαβε στο διάστημα 8-12 Ιουλίου, για την πραγματοποίηση μιας σειράς πτήσεων με τις οποίες Σύροι επιστρέφονταν από αεροδρόμια της Αιγύπτου στον τόπο προέλευσής τους. Οι Σύροι υπήκοοι επιστρέφονταν στα σημεία από τα οποία είχαν αναχωρήσει οι πτήσεις τους, στα οποία συμπεριλαμβάνονται η Δαμασκός και η Λατάκεια στη Συρία.

» Περισσότερα...

Πρόσφυγες από εμπόλεμη πόλη της Συρίας κάνουν λόγο για σκληρές συνθήκες διαβίωσης και δυσκολίες στην εύρεση ασφαλούς καταφυγίου

04 June 2013

©

ΓΕΝΕΥΗ, 4 Ιουνίου (Υ.Α.) – Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) ανακοίνωσε την Τρίτη ότι μικρός αριθμός προσφύγων καταφθάνει στον ανατολικό Λίβανο από την εμπόλεμη συριακή πόλη Al Qusayr, όπου ξεκίνησαν σφοδρές συγκρούσεις πριν από τρεις εβδομάδες.

» Περισσότερα...

Η Υ.Α. εκτιμά τις ανάγκες και τη δεινή κατάσταση των εκτοπισμένων σε πόλη της δυτικής Συρίας

31 May 2013

©

Γενεύη, 31 Μαΐου (Υ.Α.) - Καθώς όλο και περισσότεροι Σύροι εγκαταλείπουν την πατρίδα τους, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) συνεχίζει να παραδίδει βοήθεια σε απελπισμένους πολίτες που παραμένουν στη χώρα, εν μέσω σημαντικών επιχειρησιακών προκλήσεων και προκλήσεων ασφαλείας.

» Περισσότερα...

Η Υ.Α. αποστέλλει βοήθεια σε χιλιάδες άμαχους από τη Συρία σε εμπόλεμο προάστιο της Χομς

30.05.2013

Χομς, Συρία, 28 Μαΐου (Υ.Α.) Τις τελευταίες ημέρες, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) διένειμε βοήθεια σε χιλιάδες ανθρώπους σε ένα εμπόλεμο προάστιο της Χομς, που αποτελεί την τρίτη μεγαλύτερη πόλη στη Συρία. Η επιχείρηση επικεντρώθηκε σε ανθρώπους που επλήγησαν από τις πρόσφατες συγκρούσεις στο προάστιο Αl Wa'er.

» Περισσότερα...

Η Υ.Α. εκφράζει ανησυχία για τους Σύρους που έχουν παγιδευτεί στα σύνορα κι επαναλαμβάνει την έκκλησή της για διεθνή υποστήριξη

27.05.2013

Γενεύη, 24 Μαΐου (Y.A.) – Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) κάλεσε την Παρασκευή τις χώρες που συνορεύουν με τη Συρία να κρατήσουν ανοιχτά τα σύνορά τους για τους πρόσφυγες, τονίζοντας ότι είναι ζωτικής σημασίας η «άμεση και ισχυρή» διεθνής στήριξη στις χώρες υποδοχής και τις ανθρωπιστικές οργανώσεις.

» Περισσότερα...

Οι Σύροι πρόσφυγες υπερβαίνουν το 1,5 εκ. και αναμένονται πολλοί περισσότεροι.

20.05.2013

ΓΕΝΕΥΗ, 17 Μαΐου (UNHCR) – Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι ο αριθμός των Σύρων πολιτών που εγκατέλειψαν τη χώρα τους για να ξεφύγουν από τις συγκρούσεις ξεπέρασε το όριο του 1,5 εκατομμυρίου.

» Περισσότερα...

Η Υ.Α. προειδοποιεί το Συμβούλιο Ασφαλείας για την «τρομακτική» ανθρωπιστική κατάσταση στη Συρία

19.04.2013

Γενεύη, 18 Απριλίου 2013 - Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Antonio Guterres, προειδοποίησε σήμερα το Συμβούλιο Ασφαλείας ότι, αν δεν σταματήσουν σύντομα οι συγκρούσεις, σχεδόν οι μισοί από τους 20,8 εκατομμύρια κατοίκους της Συρίας πιθανόν θα έχουν ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας μέχρι το τέλος του 2013.

» Περισσότερα...

Η Υ.Α. εκφράζει ανησυχία για τους Σύρους πρόσφυγες στο Ιράκ, καθώς αυξάνεται ο αριθμός των αφίξεων

02.04.2013

ΓΕΝΕΥΗ, 2 Απριλίου (UNHCR) – Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες προειδοποίησε την Τρίτη ότι η πίεση για τη φιλοξενία των προσφύγων αυξάνεται, καθώς η Συρία βρίσκεται στο τρίτο έτος της κρίσης και μεγάλος αριθμός προσφύγων συνεχίζει να διασχίζει τα σύνορα προς τις γειτονικές χώρες.

» Περισσότερα...

Συρία Επείγον – Ιστορικό

Συμβάλλοντας στη μείωση της έντασης

Η αναταραχή στην Αραβική Δημοκρατία της Συρίας εντείνεται από το Μάρτιο του 2011, με αποτέλεσμα τον εκτοπισμό εκατοντάδων χιλιάδων αμάχων. Μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2012, περισσότεροι από 270.000 Σύριοι υπολογίζεται ότι έχουν καταφύγει στη γειτονική  Ιορδανία, το Λίβανο, την Τουρκία και το Ιράκ, αυξάνοντας την πίεση στις κυβερνήσεις και τις κοινότητες υποδοχής.

» Περισσότερα...

URL: www.unhcr.org.cy/el/nea/syria.html
copyright © 2001-2018 UNHCR - all rights reserved.